Saturday, December 8, 2012

Warnai kehidupanku, kehidupanmu

Waktu itu, usiaku sudah melangkah ke hadapan..

Ia berlari, terus berlari, meninggalkan masa-masa yang berlalu..

Namun,aku terus memohon, berkatilah usia ku...

Itulah waktu yang terus berlalu.

2 Dec 2012, usiaku melangkah 22 tahun, Alhamdulillah, tanda kesyukuran kepada Yang Maha Kuasa memiliki alam serta waktu. Yang Khaliq, menciptaku 22 tahun lepas dan bakal mengembalikanku ke pangkuanNya bila-bila masa.

Terima kasih kepada yang memberi ucapan, dan juga yang menyambut hari itu. Jazakumullahukhairan kepada kedua-dua bulatan gembiraku, iaitu 'Kurma Madu' dan 'Kami Gembira' (nama x official) yang membuat surprise malam itu, unexpected.

 1st round celebration oleh sahabat Kami Gembira
2nd round celebration oleh sahabat Kurma Mentega

Kurma mentega merupakan makanan sunnah Nabi Muhammad SAW, sedap dan lemak berkrim.Harapnya bulatan ini juga mampu memberikan rasa enak dan kepuasan menjilat jari,insyAllah.Hadiah dari sahabat2 seperjuangan serta ucapan yang begitu mencuit hati dan senggama minda.


Aku merenung diriku, 22 tahun hidup dibumi ini, bernafas tanpa segan silu. Allah tanpa henti-henti memberi nikmat kepada kita. Namun, sejauh manakah kita menghargai nikmat ini. MasyAllah. Aku tahu, dengan umur ku ini, dengan nafasku ini, semuanya adalah ujian daripada Allah. X caya?? tgk ayat ini.


"Ini termasuk kurnia Tuhanku untuk mengujiku, apakah aku bersyukur atau mengingkari (nikmat-Nya). Barangsiapa bersyukur, maka sesungguhnya dia bersyukur untuk (kebaikan) dirinya sendiri, dan barangsiapa ingkar, maka sesungguhnya Tuhanku Maha Kaya, Maha Mulia."
[an-Naml, 27:40]


Amacam?? Inilah ujian umur terhadap diri kita, dengan umur kita yang panjang ini, adakah kita masih lagi berjalan di atas muka bumi ini dengan tunduk, masihkah kita membasahi iman kita dengan kalimah rabb..jika ya, maka bersyukurlah,Allah masih memelihara kita. Namun jika masih lagi bermaksiat,leka dengan 'hiasan2' dunia , maka cepat2 lah bertaubat kepadanya kerana keingkaran kita itu menjurus kepada kemungkaran rabbulalamin.

"Dan kehidupan ini hanyalah permainan dan senda gurau. Sedangkan negeri akhirat itu sungguh lebih baik bagi orang-orang yang bertakwa.Tidakkah kamu mengerti?"

[Al-an`am :32]

Teringat kata-kata seorang sheikh iaitu ;

"Aku tidak pernah menyesali sesuatu lebih dalam dari menyesali suatu hari, di mana matahari sudah terbenam, dan umur aku berkurang, namun amal aku tidak bertambah"

Semoga kita tergolong dalam kalangan orang-orang yang mengerti akan umurnya bukan semakin muda, bahkan semakin tua, dan amalannya bukan sedikit bahkan semakin bertambah,insyAllah.Kata orang-orang zaman dahulu, "sedikit-sedikit,lama-lama jadi bukit". Kita konsepkan ia dalam konteks pahala,Jom!

Terima kasih ibubapaku,abg2ku, teman, sahabat, murabbi kerana telahpun mewarnai kehidupanku. Aku harap kehadiranku ini juga mampu mewarnai kehidupanmu :)

***Happy 5th anniversary to this blog , Fadhtastic. Apa kesudahkan kau bila ku pulang ke Malaysia nnt wahai blog.

No comments: