Sunday, November 29, 2009

Raye hAji 09

Alhamdulilah bersyukur kpd Allah S.w.t dpt gak kita menyambut Raye Haji walaupun di perantauan.. okeh kali nih aku dah x gi dah embassy..skg nih sje jer nk ubah angin gi celebrate kat Niujie (mama papa da dtg tmpat ni sblm fadh dtg Beijing..hebat2) ..sbnrnye semua nih ikut Prof. Awang sbb die x pernah merasa lagi baraye kat Niujie..asyik kat embasssy jer..lagipun nih last laa utk beliau sbb bulan 1 nih beliau akan pulang ke Malaysia for good..OMG, will miss him..ok2, so pada 28 Nov pagi2 buta lagi kitorg dah naik bas no. 5 menghala ke Niujie..perjalanan cume 20 minit jer..huhuh tp sejuk gler pagi tuh..huhuh


nih dekat pintu masuk.


dlm masjid..kitorg smpai kul 8 pagi..tapi smyg raye kul 10 start..lambat gler start..tuh time org dah start ramai dtg..kul 9 die start ceramah dlu..tp yg x best xde laa plak nk takbir..so, duk diam2 jer aa smbil takbir sendiri..huhuhu

para jemaah yg hadir

para2 imam dtg masuk secara beratur


lps smyg die bgi khutbah..

lps smyg, gmbar rmai2

okeh2, nih time nk korban kan kambing2 dgn lembu..kambing ni nakal sket. bleh laa plak nak main kejar2 dgn penyembelih..hmm xpe laa biar laa die happy sblm ajal...

lembu yg selamat disembelih

mangsa korban seterusnye????
org ramai yg dtg

hmmm byk gak yg disembelih..tp waloapepun xde rezeki kitorg..sbb x dpt daging free..huhuh kempunan ku nk mkn daging korban

lps tgk sesi korban mengorban, prof awang blanjer mkn dumpling..nyum nyum

Tuesday, November 17, 2009

FeVer = demam = fashao

Arghhhh ketensionan aku hari nih..dah masuk hari ke-3 aku demam..cam cipan tul pehal laa x kebah2 lagi nih??? uhuhuh buhsan gler duk dlm bilik.aku nih jarang je sakit,Alhamdulillah tp biase laa kalo winter nih laa effectnye, sng jer nk demam,selesema,batuk.biasenyer kalo demam pun, 1 hari dah ok,tp kali nih dah masuk hari ke-3...haaa mane aci!!! da 2 hari skip kelas..hari nih pun dtg kejap sbb exam..atoiiii..aku bukan budak yg suke duk dlm bilik, tup tup skg ibarat terkurung cam hamster Harith dlm sangkar..bgn,tido,bgn sakit kepale,tido..mkn ubat terus tido..hmm waaa nk gi kelas!!! nk kacau cikgu! nk kacau kwn2!! boringgg laaa duk dlm bilik..haa aku perasan, sejak aku demam nih hidung asyik darah je..pelik..bdn cam sengal2...hmm kemungkinan ini effect lama x exercise kot..ntah,aku bukannye doktor, abg aku yg doktor, aku BUKAN!..hahhaha xpe2, aku redha jer..x kan nk mnyumpah2 pjgn plak kot, nih semua keje Tuhan, aku nih ape jer yg tau..

hamster Harith..kui kui kui

Monday, November 16, 2009

Hefei province

Adeyh, hari ni disebabkan demam ku masih x baik2 lagi, mau x mau terpaksa gak aku skip kelas utk hari nih..skg spatutnye aku kat kelas..huhuh sedih nye..tp xpe la kot, mungkin Allah S.w.t suh aku rilek2 chill kot sbb sejak kebelakangan nih terlalu busy..hmm best gak chill kadang2..hihihi so aku skg kat dlm bilik baru je bgn tido,tgk jam dah kul 10 da pun..hmm nasib laa..so x kan nk tido lagi kot, time nih la aku bleh nk cite psl trip aku ke Hefei province..trip kite nih selama 4 hari 3 mlm..cam biasa, trip nih pasti menjanjikan pengalaman yg best..huhuh Alhamdulillah..tapi kali nih kan semua rakyat Malaysia kat BFSU nih pegi tau..perghhh dekat 80 org jgak laa..kitorg gi naik keretapi yg merupakan pengalaman pertama di China..wahh best betul !!

12 November 09,Khamis
bertolak kul 10.00 mlm dari Beijing ke province Hefei..perjalanan mengambil masa 10 jam..kami duduk di gerabak katil..1 bilik ade 6 katil..ruangnye agak sempit tp xpe, xdehal sbb 10 jam je pun walopun sempit tapi bagiku sudah selesa..

muke excited kat Stesen Keretapi Beijing.
atas keretapi..dgn budak2 yg sengal..hahahahh

13 November 09, Jumaat

Smpai kul 7 pagi di bandar Hefei..kami terus menaiki bas yg tersedia utk ke Tai Ping..di situ laa destinasi kami sbnrnye..perjalanan mengambil masa 3 jam..mak aiihhh letih weihhh..ats bas,cam biase laa..tido jer memanjang..buhsan gler..dlm kul 11 lebeyh gitu kitorg pun smpai laa kat Tai Ping..penat gler..tp yg bestnye, cikgu ckp xde ape2 aktiviti utk hari tuh..so buat laa aktiviti bebas..huhuh cam biase aa x kan nk tido lagi kot?? so, kitorg pun jalan aa kat sekeliling tuh sbb pemandangan nih cantik..ouhh lupa lak Tai Ping nih kawasan bukit lebih kurang cam Cameron Highland laa cumenye kat sini ade tasik yg lawa..cam Tasik kenyir gitu ..best laa so jalan2 laa kitorg nih smbil amik gmbar..snap!!


kat hotel

merapu merepek


14 November 09, Sabtu

Ok, nih laa hari yg ditunggu2...skg nih baru aku phm nape kitorg rmai2 dtg sini..rupenye sumenye atas permintaan Ministry Health of China..diorg buat kempen bersenam+berjalan..hooo patut laa grand semacam jer...kitorg nih di kira golongan VIP tau..jeng jeng jeng..siap ade polis n ambulans eskot lagi..


tgk la..ramai reporter tau..siap masuk tv lagi..

ramai2 amik gmbar kat pentas..nih geng2 senior jer..hahah
walkathon sejauh 5km bermula

sambil2 jalan tuh, ade jer reporter nk wawancara.

beramah mesra dgn junior..hahahha

pemandangan kampung

disebabkan aku leka mengambil gmbar maka,aku laa antara org yg duk kat last sekali..time nih cume ade Shikin,Aina,Afiq,Black,aku..huhuhuh

lepas penat berjalan2, kitorg mkn...mknan kat sini xde yg halal, so diorg terpaksa hidang sayur2 + ikan2 jer..hahahahha kempunan daging wooo!!!

lepas mkn2, kitorg gerak laa ke tasik utk menaiki bot...jeng jeng jeng best gler...smua muke excited jer..wahh mmg best laa sbb pemandangan pun cun..perghhh layan beb...



Shida,Shikin, Aini..time nih Shikin waterphobia..hehehe

chill chill chill


destinasi pertama kami ialah di padang golf yg terletak di tengah2 tasik nih..fuhh..ade laa plak org nk main kat tasik nih gler laa



hmmm...xhbis2 buat perangai..hahahah



mak cik mak cik yg buat tai ji...wah bersungguh2 btul

nih pengurus tmpat golf ni tunjuk cara nk main golf

nih pula on da way nk ke Pulau Loceng

posing di situ!!


nih laa tmpat nyer..hmm x phm ape laa dgn loceng tuh..so, kurang berminat sket..

lambang2 zodiak China


nih plak kat Pulau Monyet..kat sini byk monyet..para pelajar semua excited nk jumpe kaum kerabat.

boss dan monyet


oklah..last2 pulang laa kitorg ke atas darat..
mlm tuh kitorg wat party!!! best gler...ade BBQ, karaoke dan bunga api lagi..mmg tip top laa!!
15 November 09, Ahad
Pagi2 lagi cikgu dah kejut suh check out..so kitorg check out kul 7 pagi n aktiviti hari nih nk mendaki Gunung Huang Shan..gunung nih antara yg tercantik laa di negara China nih..sblm tuh kitorg dibawa jalan2 ke kampung pertanian kat sana..pemandangan cam biase, mesti laah lawa!! hmm suke betul...lps tuh kitorg continue dgn trip ke gunung...tp memandangkan cuaca x mengizinkan, kami x dibenarkan daki tinggi2..wahh frust nyer...hari tuh pun kabus byk, nk amik gmbar pun x best..agak frust laa..tp ape2 pun kitorg cube gak chill. njoy the trip baby!



polis dan ambulans

di kaki bukit

waterfall yg best gler!!!

geram btul, rase nk mandi jer

time kitorg pnjat bukit tuh, dah masuk waktu zohor tau..kebetulan plak nmpak 1 tempat yg bleh buat semayang..jadi sbgai hamba Allah, kitorg pun menunaikan lah solat fardhu..Alhamdulillah..njoy2 gak, solat jgn lupe!!


melompat keriangan setelah turun dgn selamatnye!!!
lepas sume dah selamat turun, kitorg pun dah bertolak ke bndar Hefei..tp sblm tuh cam biase makan makan makan...bermulalah perjalanan pulang kami yg letih gler..adeyhhh



Alhamdulillah, kitorg selamat smpai pada hari Isnin 16 November,pagi kul 6...time tuh sejuk di Beijing..dan terus aku terlantar demam..adeyh..tapi waloape pun best btul trip sekolah nih..syukur ALhamdulilah kpd ALlah kerana memberi rezeki dan selamatkan perjalanan kami.

**best gler!

newspaper kite masuk

bykkan laptop aku??hahhahah
time nih cikgu tgh explain cmne nk lukis ketam (gmbar dari The Star)

hari nih ....aku baru je balik dari Huang Shan (Yellow Mountain)...tup tup tup letih giler aaa sbb aktiviti cam pack..plus, time tuh hujan+snow..membuatkan aku demam dan terus terlentok..tp seperti biase aku akan check smua inbox email n bnda2 penting...tup tup tup aku di tag dlm facebook..sbb ape?? sbb aku kene interview hari tuh dgn surat khabar The Star dari Malaysia iaitu Mr. Chow..zasss terus memori ku berputar mengingat kembali saat tuh...nih antara gmbar yg sempat di snap!


time nih aku sbnrnye x ready ape2 pun..yg tau Soo ckp die nk dtg kul 12..ntah cmne die tetibe dtg kul 10, mak aihh mau gelabahnye aku..time tuh da aa weekend, so cm biase laa mesti laa tido pun nk xtra2, tmbahan pula ptg tuh ade match bola lwn dgn Vietnam...dgn gelabah beruk nye aku terus gi mandi n siap2 gitu2 jer..adeyhh rambut x dpt nk setup smart2, terpaksa aaa belah tepi cam budak darjah 1 :-P ....tp ape2 pun, sume soklan yg yg ditanya dpt ku jawab dgn tepat sekali..hahah dan yg penting terkeluar jugak vocab2 bahase china ku..ouhh tidakk!!!malunyer

Mr Chow tgh record video, time nih die suh aku nyanyi...ni sume angkara mulutku yg ringan jer ckp "i also interested in chinese song" perghhh terus kene aku!!! itu yg die start suh aku nyanyi..tp xdehal sbb laptop pun dpn mata, lagu pun sudah tersedia...ape lagi, nyanyi jer laa..hahah




keratan akhbar The Star,13 November 2009


oklah, aku bukannye nk kejar fames pun..cume excited laa..xpnah terpikir bleh masuk paper..Alhamdulillah dpt gak last2..hari nih hari Isnin, spatutnye aku gi kelas lukisan nih,tp disebabkan aku sumpah x larat gler nk bgn, aku x dpt pegi kelas, sedihnya..terpaksa mintak Shikin amikkan sample lukisan dari cikgu..hari nih lukis pisang kaki..dgr Shikin ckp, lukis pisang kaki cam sng..hmm harap2 laa,aku nih da lame x pegang berus..asyik busy jer 3 minggu nih..



video